Egy dackorszakos gyerek képzeletbeli levele

Nem azért hisztizek, hogy bosszantsalak. Tudom sokszor azt érzed, azért hisztizem, hogy próbára tegyem a türelmed, de nem így van. Sőt, néha én sem értem miért kerülök olyan állapotba amilyenbe, ne hidd hogy nekem ez kellemes.

Sokan azt várják tőlem, egy kisgyermektől  hogy kontrollálni tudjam mindenféle érzelmi reakciómat, miközben sok felnőtt sem képes mindig arra, hogy leplezze a dühét, a csalódottságát, a fájdalmát vagy a könnyeit. Tőlem miért várják, hogy kifogástalanul viselkedjek? 
Makacs vagyok és akarnok? Nem tudom mit jelentenek ez a szavak. Azt tudom  hogy ismerkedem a világgal, nem mindig világos, hogy mit, miért nem szabad, nem tudhatom, nem értem, hogy esetleg veszélybe sodrom magam azzal ha nem fogadok szót. Mintha te egy idegen országba és ezzel együtt egy ismeretlen kultúrába csöppennél, akaratlanul is csinálnál helytelen dolgokat.  Tanulok és mint a nagy tudósok, akik elhagyják a járt utat és ezzel fedeznek fel fantasztikus dolgokat, én is megpróbálok néha az általad kijelölt útról letérni… hátha valami fantasztikus felfedezésre teszek szert (és többnyire így is történik csak általában nagy rumlival jár)
Te jelented nekem a biztonságot. Ha úgy érzed, hogy a heves érzelmi reakcióimat csak neked produkálom, akkor gondolj arra, hogy azért teszem, mert tudom, hogy megtehetem. De nem ám azért, amit sokan mondanak, hogy palira veszlek, hanem, mert tudom, hogy szeretsz és meg fogsz bocsájtani nekem. 
A hisztim nem nevelés kérdése. Nem kinevelni kell belőlem, hanem segíteni nekem. Segíteni lehiggadni, megtanítani kezelni ezeket a reakcióimat. Ez bizony nem fog menni egyik napról a másikra, ahogy az idegrendszer sem fejlődik szupergyorsan, a fejlett idegrendszer pedig szükséges a hisztik elkerüléséhez.
Ne is figyelj amikor valaki belekezd a „bezzegrégen” mondatokba! Hisz annyi minden más, mint gy generációval ezelőtt volt! Sokkal több inger ér engem, mint régebben a gyerekeket, ezért máshogy viselkedem. Neked és nekem a mostani helyzetre kell koncentrálni és ezt megoldani. Ahogy 40-50 évvel ezelőtt más volt a divat is, a gyerekek fejlődése is más már…

Hogy biztos ne maradj le egyetlen érdekes cikkről sem, iratkozz fel a hírlevelemre! Most ajándékot is találsz a köszöntő emailben! Kattints és tudd meg mi az!​

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *