Gyerekkel az esüvőn

Itt a nyár, a koronavírus miatti korlátozásokat folyamatosan oldják fel (ezt muszáj volt az utókor miatt leírni) és tombol az esküvőszezon. Felmerül az anyukákban a kérdés gyerekkel pláne kisbabával érdemes-e a menni, hogy érdemes menni vagy inkább nem menni?

Amikor az esküvő-gyerek kombinációról kezdünk gondolkodni beugranak a fejünkben élő elképzelések, a bájos kis koszorúslányokról és a vagány nyakkendős kisfiúkról, pláne ahogy elképzeljük, hogy az lagzin együtt táncolnak, már fel is robbant a cukiságbomba. Ha kisbabáról van szó, pedig fel sem merül bennünk, hogy alváson kívül mást is fog csinálni, pedig nagy valószínűséggel fog!

Bár a kisbabával esküvőre menni kérdéskörben én elsősorban nem is a baba miatt aggódnék. Nagyon pici babával nem is értem mit lehet keresni egy esküvőn. Az anyák szülés után 6 hétig gyermekágyat fekszenek. ne jöjjön nekem senki a nagyanyáink másnap kapáltak dumával, mert az én nagyanyám mást mesélt, biztos vagyok benne, hogy végigpihente azt az időszakot, és elmondása szerint, mikor fiatal lány volt, egy gyermekágyas anyukánál úgy meszelték ki a szobát, hogy az ott fekvő anyukát ággyal együtt mozgatták egyik sarokból a másikba. Ha belegondolunk egy nő mennyire és meddig vérzik a szülés utáni időszakban egyből megértjük, hogy régen amikor nem voltak korszerű betétek meg tamponok, miért is feküdtek a nők, és ugyanakkor felmerül egy szüléstől, vérzéstől pláne éjszakázástól kimerült nőnek van-e keresnivalója egy lagziban? Mert azon kívül, hogy tiszteletét teszi a szertartásokon, mást nem nagyon tudok elképzelni. Persze anyája válogatja. A baba szempontjából azért nem árt alaposan felkészülni, hiszen a kezdeti időszak a „nyakonfosásról” szól, így nem árt egy-két váltásruhát betenni a cuki tüllruhácska mellé. A szoptatás… nos én a múltkor kaptam egy beszólást, hogy nyilvános szoptatás ellenes vagyok. Azért ezt elég durva csúsztatásnak éreztem magammal szemben. Szerintem egyébként ha anyuka be tud fordulni egy sarokba a babával akkor kivitelezhető, vagy vannak szállodák, ahol el lehet vonulni akár egy szobába is. Mondjuk az enyémek az első két hónapban óránként ordítottak, hogy éhesek… ezt mindenki gondolja  tovább.

No, és mi van a nagyobb gyerkőccel, totyogókkal, kisgyerekkel, akiket fentebb említett cuki variációk lehetőségét kecsegtetve elviszünk az esküvőre? Itt megjegyezném, hogy vannak párok, akik úgy döntenek, hogy gyerekmentes esküvőt és lagzik akarnak, mert a gyerek zsibong, felborít, kiborít összetör, kárt csinál, szaladgál, fellöki a pincért, esetleg húzgálja a menyasszony uszályát , belekotyog a nagy igenbe stb. Egyszóval amit lehet elront.  Én azért nem vagyok ilyen szőrösszívű, talán mert több gyerek is volt anno az esküvőnkön és nem tapasztaltam semmit a leírtakból.

Azért arra készüljünk fel (és ezt már szülői szemmel írom, nem csak úgy, hogy voltam gyerekes esküvőn és minden a legnagyobb rendben volt) a gyerek nem robot, de még csak nem is kis felnőtt. Nem fog vezényszóra mosolyogni egy fotó kedvéért, meg egyáltalán nem biztos, hogy épp valamiért (bármiért, vagy akármiért) nem lesz nyűgös. Például, mert kevesebbet aludt, nem aludt, az időjárás miatt stb. Nyilván az ember igyekszik a lehető legjobbat kihozni az adott helyzetekből és csak a szépet megörökíteni, de azért ne várjunk túl sokat, illetve ne legyünk csalódottak, ha csemeténk az elvárásokkal totálisan szembemegy, esetleg ráfejel egy hisztivel. És az sem valószínű, hogy kedve, türelme lesz a szertartásokhoz, nekem inkább az a tapasztalatom, hogy gyerkőccel inkább „kint” várakoznak. Annál inkább adódhat kínos vagy legalábbis vicces szituáció abból, ha a gyerekre bízunk egy olyan fontos feladatot, mint a gyűrű oltárhoz vitele. Nos, ez sem biztos, hogy a filmekben látottakhoz hasonlóan sikerül megvalósítani. Egy youtube videón láttam, hogy a kisfiúnak kellett volna a gyűrűt odavinni a párnak, egy elektromos kisautóban ülve. A gyerkőcre akkor jött rá a délutáni szieszta feeling, így hol nyomta a pedált, hol bealudt. Persze vicces és aranyos, de azért gondoljunk bele a gyerek helyzetébe! Mi sem szeretünk álmosan, fáradtan „teljesíteni”!

Szóval a gyerekes szülőknek egy esküvő nem olyan, mint a többi vendégnek.  Fél szemmel mindig a gyereket kell lesni. Persze ha akad egy-két segítő nagyszülői kéz, az alapjában véve javíthatja a szülői komfortot.

Mi magunk is készülünk lagziba. Bár megmondom őszintén, nem kis félsz van bennem. Kisfiam nem igazán szereti a tömeget, a szokatlan és váratlan helyzeteket. Most azt hiszem ráedzünk egy kis esküvői videó nézegetéssel…

Ha pedig videó, amivel zárhatom a bejegyzést.  Egy kis humoros youtube-os gyűjtés a gyerek-esküvő kombinációra vonatkozóan.

Hogy biztos ne maradj le egyetlen érdekes cikkről sem, iratkozz fel a hírlevelemre! Most ajándékot is találsz a köszöntő emailben! Kattints és tudd meg mi az!​

Gyerünk, nézzük meg ezt a feliratkozást!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *