Interjú Kovács Dorkával, vagyis Azanyjával

Kovács Dorkával, és az első könyvével, a Derült égből terhesség című regényével, egy könyvmarketinges csoportban találkoztam (mily meglepő, hogy ilyen helyeken járok). Nem vetélytársat láttam benne, mint azt sokan tették volna a helyemben, hanem inkább arra gondoltam, miért ne működhetnénk együtt? Elvégre mindketten fel mertük vállalni, hogy az anyaság – már a várandósságtól kezdve -, nem csupán móka és kacagás. Viszonylag gyorsan összebarátkoztunk és ennek apropóján most egy Dorkával készített interjút olvashattok.

Ha jól tudom, te először blogot kezdtél el írni az anyaságról. Mesélnél erről egy kicsit, hogy és miért kezdtél blogolni és hogy lett ebből könyv?

Amikor 33 évesen anya lettem, rá kellett döbbennem, hogy életem legnehezebb munkájára vállalkoztam. Azt mindig is sejtettem, hogy anyának lenni baromira nehéz, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire. Hozzáteszem, kicsit nehezített terepen játszottam, hiszen a lányom hasfájós volt, ráadásul az alvásigénye is minimális volt a kezdetektől. Kis túlzással élve, a kislány, az első egy évét gyakorlatilag végig sírta (bármit tettem, bárhogy próbálkoztam). Mondhatni egy csöppet morcos voltam, és nem éreztem magam túl jó anyának. Főleg, hogy bárhova néztem, bármilyen cikkre kattintottam, azzal találkoztam, hogy az anyaság a világ legjobb, legszebb dolga, amit illik élvezni. De az én szemeim előtt, bevallom, nem épp a csillámpónik ugrándoztak 😉

Aztán ahogy egyre több emberrel és anyukatárssal beszélgettem, és ki mertem nekik mondani – a magam ironikus módján -, hogy bizony, én nem erre számítottam, akkor legnagyobb meglepetésemre sokan bólogattak. Hogy bizony! A mai kirakatvilágban nem éppen a reális képet láthatjuk az anyaságról. Ők bíztattak, hogy ha már amúgy is olyan nagy a szám, akkor osszam meg az érzéseimet, gondolataimat, és ezzel is segítsek más anyáknak is, hogy ne érezzék magukat olyan egyedül, olyan „szaranyának”, mint ahogyan én éreztem magamat eleinte. Így kezdtem el blogolni, és azért álnéven, Azanyjaként, hogy a lányomnak nehogy bármi hátránya származzék abból, hogy az anyukája nem éppen tökéletes anyuka.

Egész hamar sok követőre tettem szert, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és kapok a mai napig. Megköszönik, hogy végre valaki kimondja és felvállalja, hogy az anyaság nem (mindig) habostorta, és hogy hála nekem, nem érzik magukat magányosnak.

Aztán 2020 májusában teherbe estem a fiammal, és újabb élményekkel lettem gazdagabb. Rájöttem, hogy bizony a terhesség sem mindig leányálom. A szülésről meg ne is beszéljünk. A fiam születése után néhány héttel közzétettem egy részletet a blogomon a világrajövetele történetéből. Később még egyet, majd még egyet. Sokan olvasták ezeket a bejegyzéseket, és ők mondták, hogy ennek a sztorinak napvilágot kell látnia könyvként is, mert szeretnék tudni az egész történetet. Szóval így született meg a Derült égből terhesség.

Milyen volt a Derült égből terhesség fogadtatása?

Hm. Megkérdeztem anno a szerkesztőmet, hogy szerinte milyen eladásra számíthatok. Azt mondta, hogy első könyves íróként, és azt alapul véve, hogy mennyire nem olvasnak ma már az emberek könyveket, veregessem vállon magamat, ha eladok száz példányt. Ha eladok háromszázat, akkor nagyon jó vagyok. Ha pedig eladok ezret, akkor nyugodtan tekintsek magamra bestseller íróként. Maradjunk annyiban, hogy már vállon veregettem magamat. 😀 Amúgy azt gondoltam, hogy többen fogják megvenni a könyvet és szeretni is fogják, akik olvasták.

Ehhez képest (egyelőre) kevesebben vették meg, mint gondoltam, hogy fogják, cserébe annyira jó visszajelzéseket kaptam, amiről álmodni sem mertem.

Végül is, talán fontosabb is a minőség, mint a mennyiség.

Vagyis, köszi a kérdést, a könyvkritikusok és az olvasói visszajelzések alapján jó könyv a Derült égből terhesség.

Nekem nagyon nyerő volt a könyv borítója, de ha jól tudom egyes részeit megkérdőjelezték. Mesélnél kicsit arról, hogy találtad ki az egész borítót?

No igen. A borító sok embernél kiverte a biztosítékot. Azt tudtam, hogy nem egy szokványos, a pocakját réveteg mosollyal simogató nő képét szeretném a könyvemen látni. Az nagyon nem én vagyok. Mivel a könyv naplóregény formátumban íródott, így ezt szerettem volna megjeleníteni a könyv elején. Sok borítót megnéztem és leginkább a rajzos, grafikai megoldások tetszettek. A gólya, a terhesteszt, az ultrahang kép adta magát, és szerettem volna a blogomat is bevonni a borító képi világába, így az Azanyja logó is fölkerült.

Amikor ezzel megvoltunk, úgy éreztem, valami hiányzik. Túlságosan is idilli volt a kép, ami nem fedi a történetemet. Sokat gondolkodtunk a grafikussal és a szerkesztővel, hogy miképp tudnánk megjeleníteni azt, hogy a Derült égből terhesség nem egy klasszikus kismamanapló. Végül ezt ki is írtuk az alcímbe, és megjelent némi vér is a borítón. Ez utóbbiról nem egy olyan visszajelzést kaptam, hogy na, emiatt biztosan nem fogják megvenni a könyvemet. Én viszont így már tökéletesnek láttam a képet, így volt számomra önazonos, szóval maradt a vérpaca.

A facebook oldalad nagyon aktív, úgy vettem észre sokan hozzászólnak a posztjaidhoz megvitatnak az anyasággal kapcsolatos dolgokat, nem egyszer akár tabutémákat. Ez mindig tud békésen menni vagy megtaláltak már a trollok? Hogyan tudod kezelni az esetleges kényes helyzeteket?

Azt mondják marketinges körökben, hogy addig nem vagy elég jó, amíg nem érnek támadások a felületeiden. Szuper hír, ezek szerint már jó vagyok 😊 Voltak trollok. Voltak olyanok, akik kritizáltak engem vagy a követőimet. Az a kedvencem, amikor egy engem bántó kommentre tízen ugranak rá és védenek meg engem.

Amúgy az ilyen embereket tiltom. Nem tűröm, hogy a saját kis szférámban bárki engem és az engem kedvelőket bántsa. Liberális és demokrata nézeteim nem engedik, hogy hagyjam, hogy bárki is pálcát törjön mások felett. Persze vannak témák, amikről én is radikális véleményt mondok, vannak elveim, de szerintem jól tudom kezelni a konfliktusokat és csírájában elfojtom a támadásokat.

Milyen további terveid vannak az írás területén?

Nem tudom. Tényleg nem. Szeretek írni. De szomorúan tapasztalom, hogy valóban egyre kevesebben olvasnak. Mindenki videókat néz, az egymondatos szösszeneteket olvassa el, talán egy hosszabb blogposztot akkor, ha az nagyon érdekes, megosztó, aktuális, stb.

A könyvírás drága hobbi. Meglátom még, hogy a Derült égből terhesség eladásai milyenek lesznek év végére. Sok ötletem van, tudnék még kapásból 2-3 könyvet írni. De realista vagyok, így most nem ez van a teendői listám első helyén.

Kiknek ajánlod a könyved a nyilvánvaló célközönségen kívül és miért?

Nagymamáknak. Hogy nosztalgiázzanak. Az idő megszépíti a múltat nagyon. Sok esetben látom, hogy nagy a nyomás az anyukákon, akár a saját édesanyjuk, akár az anyós részéről. Nem árt, ha ők is kicsit felidézik, hogy min megy keresztül ilyenkor egy kismama.

No és persze férfiaknak. Csak hogy tudják, hogy milyen lelki állapotban vannak a nők, ha állapotosak.

És az utolsó kérdésem az lenne, hogy mit üzennél azoknak, akiknél éppen úton van a baba?

Fúúú. Először is kívánom nekik, hogy egy nyugodt, jól alvó, jól evő babát kapjanak az égiektől.

Aztán azt, hogy ha ez ne adj isten, mégsem így történne, akkor ne ostorozzák magukat. Vegyék meg a Derült égből terhességet és a Csillámpóni könyveket, amiket te írtál, és tudom, hogy máris sokkal jobban érzik majd magukat.

Sőt, vegyék meg már most a könyveinket, hogy eszükbe se jusson magukban keresni a hibát 😊

Köszönöm a válaszokat Dorka 😊

A Derült égből terhesség című kötet megvásárolható Kovács Dorka írónő webáruházában: ITT ahol a csillamponi kuponkóddal 10% engedménnyel rendelhetitek meg. 

Itt pedig bele is olvashattok a könyvbe, az első 7 fejezet ingyen hozzáférhető: OLVASS BELE

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *