A megkésett beszédfejlődés nyomában

 

 

A könyvemben van egy Mit tud már a baba? fejezet. Ebben leírom, min mentünk keresztül Kincső megkésett beszédfejlődése miatt.

 

Bár sejtem, hogy egy napon a lányunk sztoriját is csak úgy emlegetik majd, hogy „A Kovácsék lánya… ő is vagy hároméves koráig nem beszélt. Az anyja majd megőrült. Aztán meg beindult. Minek kellett izgulni? Nálatok is minden rendben lesz.

Sajnos nem mindenkinek így hozza a sors, hogy idővel minden rendeződik. Itt van Például Liza és a lánya Renáta története.
Amikor az ember egyre másra hajszolja az infókat a megkésett beszédfejlődéssel kapcsolatban és fejlesztésre jár a gyerkőccel, óhatatlanul is sorstásrakkal fut össze. Liza is fejlesztésre hordta kislányát Renátát, így futottunk össze. Alkalomadtán néhány percet tudtunk beszélni, ezenkívűl chaten cseréltünk információkat. Renáta kb. 2 hónappal idősebb Kincsőnél és amikor először találkoztunk, nekem megint csak összeszorult a gyomrom, mert többet beszélt mint az én lányom. Édesanyja logopédushoz szerette volna járatni, mert nehezen lehetett érteni a beszédét, de másféle fejlesztést ajánlottak nekik. A kislány továbbá közösségbe is járt. Egy nagy probléma volt még Renátával: a mindent elsöprő hiszti! Édesanyja mindent bevetett, hogy normális kereten belül kezelni tudja ezeket a helyzeteket. Pedig sokan azt ajánlották, pofozza meg a gyereket. Liza az ilyen tanácsokon teljesen ledöbbent. Telt múlt az idő. A fejlesztés nem használt, nem volt rendszeres (ez utóbbi is a központ hibája), de formájában tekintve sem a legjobb volt. Néha chateltünk, Liza is kezdett megnyugodni, hogy előbb utóbb csak jobb lesz a helyzet. Aztán amikor egyik alkalommal rákérdeztem, hogy s mint haladnak teljesen összetörve mesélte el mi derült ki. Magán logopédushoz vitte a lányát, aki megállapította, hogy beszédértési problémája van. Teljesen összeomlott. Engem is nagyon mellbevágott, felkavart a dolog. Ledöbbentem, hogy sem az óvónökben, sem a fejlesztéseken a szakemberekben nem merült fel hogy ez lehet a probléma. Ekkor értettem meg miért volt a sok hiszti! Nem értette mi folyik körülötte. A logopédus foglalkozásai és az otthonra kapott feladatok rendszeres gyakorlása után a gyerek beszéde, tudása kezdett fejlődni. A fejlesztőben kicserélődtek az emberek és Renáta most már megfelelő beszédindító foglalkozáson vesz részt. További vizsgálatok várnak még a kislányra, és van amin már túlvan például az audiológiai vizsgálaton, ahol mindent rendben találtak.

Mit tud már a gyerek? Iszonyat nehéz lavírozni a nyugtatgató laikusok, a hozzá nem értő szakemberek, és az ajánlások között. Tudni, helyesen felmerni mi lehet a probléma és időben odavinni a gyereket ahová kell, hogy ne kalódjon el! Lizával tudjuk jól, se a mi, se az ők történetük nem ért még véget…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *