Mit ne mondj egy anyukának aki…

Mit ne mondj egy anyukának aki maga alatt van, aki babybluesos vagy szülés utáni depressziója van? Egy anyukának, aki szomorkás, sírós, boldogtalannak tűnik. Ha olyan kivételes helyzetben vagy hogy mindennek szemtanúja lehetsz, esetleg még panaszkodni mer neked az anyuka, akkor nagyon vigyázz, mit mondasz és a következő fordulatokat kerüld:
– Neked boldognak kellene lenned. Örülnöd kellene amiért…. – Igen ezt ő is tudja. Ha nem tudta, akkor a társadalom valószínűleg már rázúdította hogy egy friss anyukának illik kedvesnek, mosolygósnak és a lehető legboldogabbnak tűnnie. Nem tehet róla, hogy másképp érez, nem tehet arról, hogy szar napja van, hogy összejöttek a dolgok és ezt nem a legnagyobb boldogsággal és megelégedettséggel fogadja.
– Más a helyedben örülne! Gondolj bele hány nő lenne a helyedben! – Ha bármikor megfogalmazódott benne, hogy érdemtelen az anyaságra akkor ezzel a mondattal aláírtad és 10x alá is húztad neki. Ha nem, akkor most már, neked  köszönhetően úgy érzi, érdemtelen rá.
– Nem értem mi bajod van? Ezt akartad! – Igen, csak nem így képzelte. A szülés utáni hormonális változások pedig, egy galamblelkű nőt is meg tudnak borítani.
– Nehogy már depis legyél! – Ez nem választás kérdése. Lehet neked úrizálásnak, feltűnési viszketegségnek tűnik vagy kitalált betegségnek gondolod a depressziót, de nem az!
– Ne sírj annyit! – Ne nevess, ne legyél éhes, ne érezz! Ilyeneket is meg szoktál tiltani az ismerőseidnek? Inkább vigasztald meg.
– A babára nagyon rossz hatással van, ha ilyen szomorú az anyukája. – Ezt már valahol ő is sejti, de ettől a mondattól sem lesz boldogabb. Sőt!
Na, jó, de akkor mit mondj vagy tegyél?
Hallgasd meg! Ne szakítsd félbe. Ha igény van rá segíts be a babával (ha épp ott vagy és nincs fizikai korlátja a dolognak). Biztosítsd arról, hogy nincs egyedül az érzéseivel és ez nem helytelen, nem elítélendő ahogy érez, sőt sok anyuka átesik rajta. Bátorítsd, hogy a férjenek/párjának is beszéljen róla, vagy más családtagnak, pláne egy védőnőnek! Ne próbálj a háta mögött intézkedni, beszélni valakivel az érdekében az nagyon rosszul is elsülhet. Ha azt veszed észre (ha van rá lehetőséged és észreveheted), hogy tartósan 6-8 hétnél tovább fennáll az állapota akkor mindenképpen bíztasd arra hogy, szakemberhez forduljon.
Az anyaság nem csillámpónis vágta. Az anyák 65-70% a szülés utáni babyblueson átesik. 15%-a pedig szülés utáni depresszióban szenved. Ezt azt jelenti hogy az anyáknak csupán 15%-a az, aki zökkenőmentesen veszi az anyasággal járó akadályokat, aki tényleg felhőtlenül boldog. Megértés, törődés, elfogadás! Ezekre van a szüksége egy anyukának nem arra, hogy a fejére olvassák, hogyan is kellene éreznie!

Hogy biztos ne maradj le egyetlen érdekes cikkről sem, iratkozz fel a hírlevelemre! Most ajándékot is találsz a köszöntő emailben! Kattints és tudd meg mi az!​

Gyerünk, nézzük meg ezt a feliratkozást!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *